flag flag
hjem
flag flag flag flag
  Linker:

  Utvalg av
  behandlinger:

branko vladimir
hjem   hjem
flag
flag

Hemmelighet av Pieštany kurbad

Tusener av helbredete pasienter, leger og vitenskapsmenn har i over 600 år forsøkt å finne ut hemmeligheten bak den helende kraft av Pieštany kurbad. I dag vet vi at det er et usedvanlig sammentreff av spesielle tilstander som oppstår kun på dette stedet.Fremfor alt er det termalvann som sprudlende fra 2.000 meters dybde har med seg spesifikke sammensetninger og energi av jordets magma. Dette er hovedelement som skaper en unik lokal helende svovelholdig gytjen - Peloid med spesiell sammensetning som er resultat av termalvannets langtidsvirkning med stedets spesifikk jordlag og en mikroflora av bakterier.
Virkningen av den helende behandling med termalvann og svovelholdig gytje er understøttet av optimale klimatiske forhold med det største antall av dager med sol i denne delen av Europa, overflod av vegetasjon samt kurbadets beliggenhet på en øy som er en oase av stillhet og trygghet. Dessuten også mangeårig tradisjon av utprøvde helbredende prosedyrer, bl.a. det viktigste - omfattende behandlingsopphold.
Disse faktorer sammenvirker positivt i helbredelse eller formilder følger av kroniske plager fra bevegelsesapparatet, revmatisk artrose og dets varianter, leddgikt, skoliose, tilstander etter skader i bevegelsesapparatet og ryggrad samt en lang rekke spesifikke problemer inklusive visse sivilisasjonssykdommer og følger av stress.

Pieštanys termalvann

Det hydrogen-sulfide vann i Pieštany sprudler fra tektoniske sprekker i en dybde på ca. 2000 meter, er fanget opp i
60 meters dybde, noe som garanterer en konstant kjemisk sammensetning og temperatur. Temperaturen ved utspring er 67 – 69 °C. Sammensetning av vannet har ikke endret seg gjennom den moderne tiden. Dette hypotoniske sulfat-, karbonat-, kalk-, natrium-, svovelvannet inneholder
ca. 1.500 mg mineralstoffer per liter. Det brukes til bad og som drikkekur.

Pieštanys svovelgytje

En usedvanlig lokal fenomen er Pieštanys helbredende gytje som er resultat av sammenvirkning av biotopen i bunnen av elven Váh med mineralvannet. Dette sprudler fritt i elvens sedimenter år etter år. Gytjen inneholder svovelforbindelser og produkter av mikroorganismers metabolisme. Det er utvunnet, behandlet og modnet i minst ett år i spesielle sisterner mens det hele tid er utsatt for mineralvannets virkning. Etterpå brukes gytjen i delvise eller komplette gytjeomslag, en uovertruffen helsebringende behandling for inflammatoriske sykdommer uten sammenligning i Europa og antagelig i hele verden.Pieštany klima

Pieštany kurbad ligger ved Váhs elvebredden 162 meter over havet. Pieštany dalen ligger åpent til sør og er usedvanlig solrik. Det er i snitt 290 dager per år med sol. De store vannflater i kurbadets omgivelser gir en behagelig følelse av friskhet selv på de varmeste dagene og i tillegg byr den tette vegetasjon i kurbadets parker på et utvalg av sjarmerende kroker til avslapping.

Kurbad-øy

Hovedstrømmen av elven Váh, som etter passering av kurbadområde munner i Slnava innsjøen, og dets sidearm, der en del av termalkildene har sin utspring, danner en øy i elven, som allerede i år 1800 var bebygd med de første kurbadinnredninger. I dag er øya en oase av fred godt beskyttet mot oversvømmelser, trafikkstøy, støv og eksos, så vel som mot enhver forstyrrelse. På øya befinner seg de viktigste innkvarteringskomplekser, samt sentre for balneoterapi, bassenger, selskapslokaler og idrettsplasser, omgitt av tett grønt av kurbadets park.

Oppdatert i mai 2006
copyright 2000-2011 © Vlado Branko


Slovakia.no   Skogbrynet 39 D, 0283 Oslo, Norge   tlf.: +47 406 59 259   Org. nr. 982 763 525MVA